groentenieuws

Bionur-Europe rondt proef af: Druiven in kas heel seizoen resistent tegen meeldauw

Bionur-Europe heeft recent met succes een praktijkproef afgerond in Huissen. Huissen kent een rijke historie in de druiventeelt en in een aantal monumentale kassen worden op kleinschalige wijze druiven geteeld. De proef was gericht op het onderdrukken van meeldauw middels het preventief behandelen met Bionur. Resultaten werden vergeleken met de klassieke preventieve behandeling (verdamping) met zwavel. De proef werd uitgevoerd met blauwe druiven en de groepen werden over een periode van 5 maanden gevolgd.

De proef liet zien dat de meeldauw tijdens het gehele groeiseizoen preventief kan worden onderdrukt middels een twee- tot driewekelijkse dosering met Bionur. Terwijl vroeger en in de referentie-kassen wekelijks een klassieke behandeling met zwavel noodzakelijk was, kon nu worden volstaan met een eenvoudige bladbespuiting met Bionur. Na een aantal maanden werden de verschillen tussen de met Bionur behandelde en zwavel behandelde groepen reeds duidelijk:

  • Ondanks een hoge meeldauw infectiedruk tijdens de natte voorzomer, werd de meeldauw volledig door Bionur onderdrukt;
  • In de Bionur-kas waren geen vlekken op de druiven waarneembaar als gevolg van het intense gebruik van zwavel;
  • In de Bionur-kas was geen oogstverlies als gevolg van het wegsnoeien van door meeldauw aangetast blad of trossen;
  • Bionur spaart op arbeid aangezien met een twee tot driewekelijkse dosering kan worden volstaan;
  • De behandeling met Bionur is zeer gebruikersvriendelijk en wordt in tegenstelling tot de zwavelbehandeling niet als onaangenaam ervaren.

De resultaten onderschrijven de werking van Bionur als verbeteraar van het microbiële groeiklimaat van de plant. Als gevolg hiervan is er verbeterde opname van nutriënten, is er een krachtige bladstand en verhoogde resistentie tegen infecties.

Bionur wordt al toegepast in Europa in diverse teelten. Bionur-Europe introduceert het product nu ook op de Nederlandse markt.

Bron: http://www.groentennieuws.nl/artikel/147764/Druiven-in-kas-heel-seizoen-resistent-tegen-meeldauw 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *