Screen Shot 2015-05-19 at 21.23.36

“Betere pH stabilisatie dankzij microbieel leven in steenwol”

Tholen – Een betere pH-stabilisatie in steenwol blokken en matten en een betere resistentie tegen opkomende meeldauwinfectie. Dat is te realiseren met een verbeterd, microbieel bodemleven, blijkt uit proeven van Bionur-Europe.

Het bedrijf heeft een studie afgerond bij Proeftuin Zwaagdijk. De studie was gericht op het verbeteren van het microbiële leven bij teelt op steenwol en de bijbehorende wijze van dosering van Bionur. De proef werd opgezet met tomaat en komkommer zaailingen en de groepen werden over een periode van 4 maanden gevolgd.

“De proeven lieten zien dat de beste resultaten kunnen worden behaald bij een twee- tot driewekelijkse onderhoudsdosering met Bionur”, vertelt Bionur. “Na een aantal weken werden de verschillen tussen de behandelde en onbehandelde groepen duidelijk”, vertelt Bionur. De pH-stabilisatie in de blokken en matten die behandeld zijn, was veel beter. “De pH bleef rond de 6,5 en de kleur van de blokken werd behouden.” Ook was de resistentie tegen opkomende meeldauwinfectie in de Bionur-groep beter.

 bionur1
De foto’s laten (i) de opzet van de proef zien, (ii) de frisse groene kleur op de met behandelde blokken en (iii) de komkommer met rechts de door meeldauw aangetaste plant en links de onaangetaste plant uit de Bionur groep.

bionur2
Bionur groep met frisse groene kleur op het blok en stabiele pH

“De resultaten onderschrijven de werking van Bionur als verbeteraar van het microbiële bodemklimaat en stabilisator van de pH”, verduidelijkt Schilder. “Als gevolg hiervan is er verbeterde opname van nutriënten en resistentie tegen infecties. Met deze proef is tevens aangetoond dat Bionur in praktijk kan worden gebracht bij een teelt op steenwol.”

bionur3
(iii)    Linker komkommer plant is uit BIONUR groep: geen aantasting door meeldauw

Bionur wordt met toegepast in Europa in diverse teelten. Bionur-Europe introduceert het product nu ook op de Nederlandse markt.

Bron: http://www.groentennieuws.nl/artikel/125689/Betere-pH-stabilisatie-dankzij-microbieel-leven-in-steenwol

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *