Groentenieuws

“Beter microbieel leven in steenwol jonge tomatenplanten” – Bionur op de Groentenieuws website

“Het begin van de teelt is van vitaal belang voor het succes gedurende het hele seizoen. Bionur-Europe heeft daarom recent onderzoek gedaan naar toepassing van het middel in jong plantgoed. De proeven werden uitgevoerd bij Proeftuin Zwaagdijk en volgen op een eerdere proef met zaailingen.

“De studie was gericht op het verbeteren van het microbiële leven bij teelt op steenwolmatten en het optimaliseren van de wijze van toediening”, vertelt Bionur. “De proef werd opgezet met cherrytomaat en de groepen werden over een periode van drie maanden gevolgd.”

Na een aantal weken werden de verschillen tussen de behandelde en onbehandelde groepen duidelijk:
– beduidend betere kleuring van de behandelde groepen. De plant staat in haar ‘kracht’ en is fris groen. De onbehandelde groepen vertonen een vale kleur en slapte.
– resistentie tegen opkomende meeldauw infectie in de behandelde groep. Ondanks dat de met meeldauw aangetaste groep direct naast de met Bionur behandelde groep staat, vertoont de behandelde groep geen enkele aantasting.

De proeven lieten zien dat de beste resultaten kunnen worden behaald bij een twee- tot driewekelijkse onderhoudsdosering met Bionur.
opzet1
De opzet van de proef

opzet2
Links: BIONUR groep met fris en krachtig blad. Rechts: onbehandelde groep met opkomende meeldauw

“De resultaten onderschrijven de werking van Bionur als verbeteraar van het microbiële groeiklimaat van de plant. Als gevolg hiervan is er verbeterde opname van nutriënten en resistentie tegen infecties. Met deze proef is tevens aangetoond dat Bionur in praktijk kan worden gebracht bij een teelt op steenwol,” volgens Bionur Europe.
opzet3
Twee bladeren van rechts de door meeldauw aangetaste plant en links van de onaangetaste plant uit de Bionur groep.

Bionur wordt met succes toegepast in Europa in diverse teelten. Bionur-Europe introduceert het product nu ook op de Nederlandse markt.”

Bron: http://www.groentennieuws.nl/artikel/131746/Beter-microbieel-leven-in-steenwol-jonge-tomatenplanten

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *